Campanya "Salvemos la noche"
Barcelona 23 de juliol de 2013. Davant la gravetat de l'impacte de la pujada de l'IVA al 21% a l'oci nocturn i els espectacles musicals els efectes dels quals estan provocant la ruïna i el col•lapse del sector de l'oci, la música i els espectacles, Confederació D'Oci Nocturn de Catalunya, CONCAT, Associació de Sals de Concert de Catalunya, ASACC, l'Associació de sales de concerts de Madrid, La Noche en Vivo, el suport de les sales de concerts nacionals i empresaris que conformen PRONOCHE ( sales de Galícia, Castella, Aragó, comunitat Valenciana, Extremadura, Balears), han decidit llançar la campanya "Salvem la nit" per mobilitzar al públic de concerts, festivals i locals d'oci en contra de la pujada de l'IVA al 21% i de les mesures del govern i les diferents administracions, que posen en perill la supervivència del sector i del seu important paper com a atractiu turístic del nostre país.
Han intervingut en la roda de premsa Javier Garmón, President de Pronoche, Dionisio Lara, vicepresident de Noche Madrid; Javier Olmedo, gerent de la Noche en Vivo i Miguel Enjuto del grup RATIO.
Tal com el sector i les organitzacions empresarials han vingut anticipant, la temporada de l'estiu està sent catastròfica, recordar els problemes econòmics del Festival Internacional de Benicàsim FIB, ja s'han produït les primeres suspensions d'uns altres, com el de la Serra Electrònica organitzat per Dr. Music o el Planet Babylon. El Primavera Club està estudiant abandonar Madrid i Barcelona per traslladar-se a França i Portugal. Els xous del mes de juliol de David Guetta a Eivissa no han aconseguit penjar el cartell de complet per primera vegada; el DCODE o Sonisphere han reduït el seu format i nombre de dies, i en les principals destinacions turístiques de la costa, la temporada d'estiu no ha començat i els locals de música o les terrasses amb prou feines funcionen els caps de setmana.
Es tracta d'exemples dramàtics de la crítica situació que travessa el sector agreujada pel 21% d'IVA i que ve a perjudicar la situació provocada per la crisi econòmica en l'oci i la música. En aquest sentit, ja s'han destruït un 18% dels establiments de tal manera que a Catalunya ja han tancat 804 discoteques, sales de concert i locals d'oci dels 4.468 existents. Totes aquestes dades tenen dues víctimes fonamentals. D'una banda el retrocés en l'activitat turística i el volum de negoci del sector que ha retrocedit gairebé un 50% en la seva activitat, la qual cosa suposa una caiguda de 1.080 milions d'euros sobre un descens nacional de -6.000 milions d'euros i una reculada per a l'economia del -0,6% el PIB. D'altra banda, la crisi provocada per l'IVA en l'oci nocturn té efectes immediats sobre l'ocupació juvenil.
Segons les dades de l'Estudi sobre Ocupació Juvenil en la Hosteleria Recreativa realitzat, sobre una mostra aleatòria de més de 100 empreses del sector l'edat mitjana dels treballadors és de 27,4 anys, i el 44,9% dels 150.000 treballadors tenen menys de 25 anys. Doncs bé, la devallada que en aquests moments s'està produint en el sector bloqueja la capacitat de l'oci nocturn per generar llocs de treball el que posa en perill un dels principals canals d'accés dels joves al món laboral. Però el que és més greu és que en aquests moments s'està destruint ocupació i que pot aconseguir d'aquí a final de temporada l'eliminació de 30.000 ocupacions juvenils, dels quals a Catalunya es destruiran 5.400. D'aquesta forma la xifra d'atur juvenil abast durant el tercer trimestre una xifra superior al 60%, la xifra més alta de joves parats a cap país europeu des de la II Guerra Mundial.
D'altra banda, segons ens confirmen les associacions de músics i sales la programació de concerts de grups emergents (els més joves), han reduït les seves actuacions i per tant els seus ingressos en un 30% de mitjana.
Segons dades de MUSICAT des de setembre les contractacions de músics professionals ha caigut un 20% de mitjana i els "cachés" dels grups han baixat fins a situar-se, en molts casos, al nivell de fa deu anys.
LLANÇAMENT CAMPAÑA PROTESTA "SALVEM LA MÚSICA I LA NIT"
Com a conseqüència de tot l'anterior les organitzacions empresarials dels diferents subsectors afectats per la pujada de l'IVA al 21% han decidit engegar la campanya SALVEM LA MUSICA I LA NIT per mobilitzar a les empreses i els treballadors i aconseguir el suport del públic, les sales de música, oci nocturn i els festivals, per protestar contra la injusta mesura del ministeri d'Hisenda i defensar el dret a l'oci, la cultura i l'entreteniment.
Salvem la música i la nit és el crit de tots aquells que comparteixen la música i la nit com a espai de trobada i socialització i també de tots aquells que treballen per impulsar el seu projecte artístic, professional o empresarial a l'entorn dels nostres establiments.
Les sales de concerts, les discoteques i els locals d'oci estan en perill però també els mitjans especialitzats, les marques de beguda, les empreses d'imatge i so i totes aquelles activitats que giren al voltant dels espectacles musicals. En relació amb tot l'anterior el col•lectiu empresarial i professional de l'oci nocturn considera que ha arribat el moment d'engegar-se per promoure i defensar el dret a gaudir lliurement de l'oci i la cultura però també a protegir les empreses i els llocs de treball.
La campanya arrencarà dissabte que ve 27 de juliol amb la celebració d'un minut de silenci a les dues del matí en tots els locals que participen en la campanya i durant el qual s'emetrà un missatge reivindicatiu per part dels Disck-Jockeys dirigit a mobilitzar la participació del públic en els actes de protesta a través de les xarxes socials. Així mateix es difondrà la cançó "Salvem la nit" composta pel grup madrileny de rock electrònic RÀTIO i que pretén popularitzar-se a través d'internet com a himne de la campanya de protesta.
A partir d'aquesta acció es pretén donar la màxima viralitat als missatges i imatges de la campanya per aconseguir que els dies 21 de cada mes es repeteixin els actes de protesta en els locals de música, fins que el ministeri d'Hisenda suprimeixi la salvatge aplicació del 21% de l'IVA en l'oci i els espectacles.